Cine este conectat?
În total sunt 19 utilizatori conectati: 0 Înregistrati, 0 Invizibil si 19 Vizitatori :: 1 Motor de căutareNici unul
Recordul de utilizatori conectati a fost de 83, Sam Noi 23, 2024 10:08 am
Căutare
Chat
Ultimele subiecte
Large Hadron Collider
Pagina 1 din 1
Large Hadron Collider
Introducere la acceleratorul Large Hadron Collider
Scris sau tradus de Marinela Spiridon
05 September 2007
Modul în care înțelegem Universul este pe care de a se schimba. În ultimile câteva decenii fizicienii au putut descrie din ce în ce mai amănunțit particulele fundamentale care alcătuiesc Universul și interacțiunile care acționează asupra acestor particule. Acestă înțelegere este încapsulată în ceea ce este cunoscut drept Modelul Standard al fizicii particulelor. Cu toate acestea, fizicienii recunosc că modul lor de înțelegere este incomplet. Pentru a afla ce este necesar să fie adăugat sunt necesare date experimentale, iar următorul mare pas pentru a vedea direct ce se ascunde în spatele Modelului Standard este Large Hadron Collider (LHC, Marele Accelerator de Hadroni), care își va începe activitatea în 2007 (n.t. în 2008, după ultimele estimări) la CERN, laboratorul european de fizica particulelor, situat la granița franco-elevețiană de lângă Geneva.
Fizicienii sunt încântați de LHC. Va fi cel mai puternic accelerator de particule din lume, ciocnind protonii unii de alții la o energie de 14 TeV (tera-electonvolți) și dând acces la fenomene fizice ce au loc la energii de zece ori mai înalte decât cele ce fuseseră deschise explorării până acum. Fiecare coliziune de protoni, în timp ce aceștia călătoresc în direcții opuse în jurul unui inel situat adânc în pământ, cu o circumferință de 27 de kilometri, va dezvălui mai multe informații despre cele mai fundamentale părți ale Universului.
Fizicienii cred că părți cruciale care lipsesc din modelul nostru actual pentru Univers vor fi dezvăluite prin intermediul celor aproximativ un miliard de coliziuni de protoni pe secundă. De exemplu, procesul care dă masă particulelor ar trebui să fie lămurit. Acest proces s-ar putea anunța prin intermediul producției a unuia sau a mai multor tipuri de așa-numite «particule Higgs», iar tema principală pentru LHC este aceea de a le căuta și de a le studia.
O particulă Higgs trebuie să existe pentru ca Modelul Standard să rămână cea mai bună teorie a particulelor pentru gama de energie pe care LHC o examinează. Fie Higgs-ul va fi descoperit, ducând la o mai bună înțelegere a Modelului Standard, fie Higgs-ul nu va apărea în modul în care fizicienii se așteaptă, iar ceva chiar mai interesant se va ivi.
O întrezărire a unui Univers mai exotic?
De asemenea, LHC ar trebui să dezvăluie și fenomene fizice noi dincolo de Modelului Standard, cum ar fi supersimetria sau dimensiuni suplimentare ale spațiului. Supersimetria ar putea furniza o modalitate de a unifica forțele electomagnetică, slabă și tare, însă ea de asemenea prezice o suită de particulele încă neobservate. Cele mai ușoare din aceste particule supersimetrice ar putea fi o parte principală a materiei cosmice întunecate despre care știm că există, însă pe care nu o putem caracteriza încă.
Dimensiuni suplimentare ale spațiului ar putea furniza o nouă direcție către o teorie fizica dincolo de Modelului Standard. Ele ar fi invizibile nouă în viața de zi cu zi, tot așa cum o a treia dimensiune nu ar fi percepută de o furnică care se târăște pe o coală netedă de hârtie. Însă dacă dimensiunile suplimentare există, ele ar putea produce efecte măsurabile la LHC. Acesta ar putea permite LHC-ului să pătrundă în domeniul gravitației cuantice, contribuind astfel la mult căutata reconciliere a mecanicii cuantice și relativității generale.
LHC-ul este o mașină a superlativelor. Este cea mai mare instalație din lume ce folosește superconductoari. Este mai rece decât spațiul cosmic. Conține un vid « mai perfect » decât oriunde între Pământ și Stația Spațială Internațională. Va produce aproape un miliard de coliziuni proton-proton pe secundă. Toate acestea fac din LHC nu doar o mașină ce va testa limitele fizicii, dar și o mașină care folosește limitele tehnologiei.
Doi magneți într-unul
Găzduit într-un tunel circular, lung de 27 de km, LHC este un adevărat uriaș. Este cel mai complex instrument științific construit vreodată. Centrul său este reprezentat de niște magneți superconductori extrem de eficienți, bazați pe bobine făcute din fire de niobiu și titan care conduc electricitatea fără a impune rezistență la temperaturi joase. Magneții LHC-ului vor funcționa la o temperatură de aproximativ 1.9 grade peste 0 absolut (în jur de -271˚ C), fiind răciți de heliu superfluid.
Fiecare magnet are o arhitectură doi în unul pentru a ghida ambele fascicule într-o singură structură. LHC-ului folosește 1232 magneți bipolari pentru a ghida fasciculul, împreună cu aproximativ 400 de magneți cu patru poli pentru a focaliza fasciculele și alți câteva mii de magneți suplimentari pentru a direcționa bine orbitele. Cu totul, LHC-ul folosește suficiente filamente superconductoare pentru a se întinde până la Soare și înapoi de cinci ori, rămânând suficiente pentru a face încă și câteva călătorii pe Lună.
Înalta intensitate a fasciculelor LHC-ului, care dă naștere enormei rate de coliziune, prezintă propriile sale provocări. De exemplu, la intensitate maximă fiecare fascicul deține aproape acceași cantitate de energie ca și un tren TGV aflat în viteză. Acesta înseamnă de 200 de ori mai mult decât energia cea mai mare obținută de un accelerator precedent.
Culturi diferite, scop comun
LHC este situat la aproximativ 100 metri sub pamânt, nefiind vizibil de la suprafață, cu excepția clădirilor de deasupra coloanelor care conduc către inel, unele din ele duc către cavernele experimentale care conțin detectoarele de particule care vor captura rezultatele coliziunilor de particule din LHC.
Patru experimente principale - ALICE, ATLAS, CMS, și LCHb - se pregătesc la LHC. De asemenea, două experimente mai mici, TOTEM și LCHf au fost aprobate și alte propuneri sunt în discuție. ATLAS și CMS sunt detectoare cu scop general, construite pentru a « vedea » orice ar putea LHC dezvălui. Fiecare înconjoară un punct în care protonii se ciocnesc și măsoară energiile și traiectoriile particulelor apărute. Fiecare a fost construit de o colaborare a aproximativ 2000 de cercetători din toată lumea, un prim exemplu de culturi diferite care lucreazâ pentru a îndeplini un scop comun. Particulele Higgs și supersimetria sunt capul listei de priorități pentru a fi descoperite în aceste detectoare. ALICE și LHCb sunt experimente mai mici care se concentrează într-o singură direcție de cercetare. ALICE va studia materia așa cum era ea în primele clipe ale Universului într-o încercare de a înțelege cum a evoluat în materia pe care noi o cunoaștem astăzi. LHCb va studia de ce Natura preferă materia mai mult decât antimateria.
De fiecare dată când protoni se ciocnesc în interiorul unui detector de particule, sute sau milioane de particule vor apărea. Din moment ce vor fi aproape un miliard de coliziuni pe secundă, rezultă că se va produce o cantitate enormă de date experimentale. Sisteme electronice performante vor selecta coliziunile interesante, respingându-le pe acelea care sunt neinteresante și înregistrând datele rămase. Chiar și în urma acestei selecții riguroase, volumul de date care va fi înregistrat de fiecare experiment va umple în fiecare an o stivă înaltă de 20 km de CD-ROM-uri.
La granița fizicii
Conceput în anii 1980, aprobat în anii 1990 și planificat să înceapă în 2007 (n.t. 2008, după ultimele estimări), LHC-ul este o învestiție uriașă și un proiect pe termen lung. În prima sa fază de funcționare, el va explora o vastă arie nouă din fizică și va ajuta la alegerea unei strategii de cercetare pentru viitor. Ce noi experimente va aduce viitorul ramâne de văzut, însă LHC-ul va rămâne cel puțin un deceniu experimentul unde se poate studia cel mai bine fizica particulelor. Mai mult, LHC-ul însuși ar putea să facă parte din viitorul peisaj al științei, căci el poate fi îmbunătățit pentru a produce mai multe coliziuni de energie mai înaltă.
Ceea rezultate va aduce LHC-ul nu se cunoaște încă, însă oricum, o întreagă lume de potențiale descoperiri ni se în timp ce încercăm să înțelegem structura fundamentală a Universului.
_______________
Mie mi se pare super interesant acest proiect,adica ganditi-va cate vom afla daca va reusi experientul..e la fel de important ca primul pas pe Luna.Desi exista consecinte ca pamantul sa nu mai exista daca experiemntu da gres,oricum..fizicienii au spus ca nu trebuie sa ne ingrijoram pentru ca au totul sub control.Sa speram ca nu se va inatmpal nimic grav si ca va reusi experimentul!
Scris sau tradus de Marinela Spiridon
05 September 2007
Modul în care înțelegem Universul este pe care de a se schimba. În ultimile câteva decenii fizicienii au putut descrie din ce în ce mai amănunțit particulele fundamentale care alcătuiesc Universul și interacțiunile care acționează asupra acestor particule. Acestă înțelegere este încapsulată în ceea ce este cunoscut drept Modelul Standard al fizicii particulelor. Cu toate acestea, fizicienii recunosc că modul lor de înțelegere este incomplet. Pentru a afla ce este necesar să fie adăugat sunt necesare date experimentale, iar următorul mare pas pentru a vedea direct ce se ascunde în spatele Modelului Standard este Large Hadron Collider (LHC, Marele Accelerator de Hadroni), care își va începe activitatea în 2007 (n.t. în 2008, după ultimele estimări) la CERN, laboratorul european de fizica particulelor, situat la granița franco-elevețiană de lângă Geneva.
Fizicienii sunt încântați de LHC. Va fi cel mai puternic accelerator de particule din lume, ciocnind protonii unii de alții la o energie de 14 TeV (tera-electonvolți) și dând acces la fenomene fizice ce au loc la energii de zece ori mai înalte decât cele ce fuseseră deschise explorării până acum. Fiecare coliziune de protoni, în timp ce aceștia călătoresc în direcții opuse în jurul unui inel situat adânc în pământ, cu o circumferință de 27 de kilometri, va dezvălui mai multe informații despre cele mai fundamentale părți ale Universului.
Fizicienii cred că părți cruciale care lipsesc din modelul nostru actual pentru Univers vor fi dezvăluite prin intermediul celor aproximativ un miliard de coliziuni de protoni pe secundă. De exemplu, procesul care dă masă particulelor ar trebui să fie lămurit. Acest proces s-ar putea anunța prin intermediul producției a unuia sau a mai multor tipuri de așa-numite «particule Higgs», iar tema principală pentru LHC este aceea de a le căuta și de a le studia.
O particulă Higgs trebuie să existe pentru ca Modelul Standard să rămână cea mai bună teorie a particulelor pentru gama de energie pe care LHC o examinează. Fie Higgs-ul va fi descoperit, ducând la o mai bună înțelegere a Modelului Standard, fie Higgs-ul nu va apărea în modul în care fizicienii se așteaptă, iar ceva chiar mai interesant se va ivi.
O întrezărire a unui Univers mai exotic?
De asemenea, LHC ar trebui să dezvăluie și fenomene fizice noi dincolo de Modelului Standard, cum ar fi supersimetria sau dimensiuni suplimentare ale spațiului. Supersimetria ar putea furniza o modalitate de a unifica forțele electomagnetică, slabă și tare, însă ea de asemenea prezice o suită de particulele încă neobservate. Cele mai ușoare din aceste particule supersimetrice ar putea fi o parte principală a materiei cosmice întunecate despre care știm că există, însă pe care nu o putem caracteriza încă.
Dimensiuni suplimentare ale spațiului ar putea furniza o nouă direcție către o teorie fizica dincolo de Modelului Standard. Ele ar fi invizibile nouă în viața de zi cu zi, tot așa cum o a treia dimensiune nu ar fi percepută de o furnică care se târăște pe o coală netedă de hârtie. Însă dacă dimensiunile suplimentare există, ele ar putea produce efecte măsurabile la LHC. Acesta ar putea permite LHC-ului să pătrundă în domeniul gravitației cuantice, contribuind astfel la mult căutata reconciliere a mecanicii cuantice și relativității generale.
LHC-ul este o mașină a superlativelor. Este cea mai mare instalație din lume ce folosește superconductoari. Este mai rece decât spațiul cosmic. Conține un vid « mai perfect » decât oriunde între Pământ și Stația Spațială Internațională. Va produce aproape un miliard de coliziuni proton-proton pe secundă. Toate acestea fac din LHC nu doar o mașină ce va testa limitele fizicii, dar și o mașină care folosește limitele tehnologiei.
Doi magneți într-unul
Găzduit într-un tunel circular, lung de 27 de km, LHC este un adevărat uriaș. Este cel mai complex instrument științific construit vreodată. Centrul său este reprezentat de niște magneți superconductori extrem de eficienți, bazați pe bobine făcute din fire de niobiu și titan care conduc electricitatea fără a impune rezistență la temperaturi joase. Magneții LHC-ului vor funcționa la o temperatură de aproximativ 1.9 grade peste 0 absolut (în jur de -271˚ C), fiind răciți de heliu superfluid.
Fiecare magnet are o arhitectură doi în unul pentru a ghida ambele fascicule într-o singură structură. LHC-ului folosește 1232 magneți bipolari pentru a ghida fasciculul, împreună cu aproximativ 400 de magneți cu patru poli pentru a focaliza fasciculele și alți câteva mii de magneți suplimentari pentru a direcționa bine orbitele. Cu totul, LHC-ul folosește suficiente filamente superconductoare pentru a se întinde până la Soare și înapoi de cinci ori, rămânând suficiente pentru a face încă și câteva călătorii pe Lună.
Înalta intensitate a fasciculelor LHC-ului, care dă naștere enormei rate de coliziune, prezintă propriile sale provocări. De exemplu, la intensitate maximă fiecare fascicul deține aproape acceași cantitate de energie ca și un tren TGV aflat în viteză. Acesta înseamnă de 200 de ori mai mult decât energia cea mai mare obținută de un accelerator precedent.
Culturi diferite, scop comun
LHC este situat la aproximativ 100 metri sub pamânt, nefiind vizibil de la suprafață, cu excepția clădirilor de deasupra coloanelor care conduc către inel, unele din ele duc către cavernele experimentale care conțin detectoarele de particule care vor captura rezultatele coliziunilor de particule din LHC.
Patru experimente principale - ALICE, ATLAS, CMS, și LCHb - se pregătesc la LHC. De asemenea, două experimente mai mici, TOTEM și LCHf au fost aprobate și alte propuneri sunt în discuție. ATLAS și CMS sunt detectoare cu scop general, construite pentru a « vedea » orice ar putea LHC dezvălui. Fiecare înconjoară un punct în care protonii se ciocnesc și măsoară energiile și traiectoriile particulelor apărute. Fiecare a fost construit de o colaborare a aproximativ 2000 de cercetători din toată lumea, un prim exemplu de culturi diferite care lucreazâ pentru a îndeplini un scop comun. Particulele Higgs și supersimetria sunt capul listei de priorități pentru a fi descoperite în aceste detectoare. ALICE și LHCb sunt experimente mai mici care se concentrează într-o singură direcție de cercetare. ALICE va studia materia așa cum era ea în primele clipe ale Universului într-o încercare de a înțelege cum a evoluat în materia pe care noi o cunoaștem astăzi. LHCb va studia de ce Natura preferă materia mai mult decât antimateria.
De fiecare dată când protoni se ciocnesc în interiorul unui detector de particule, sute sau milioane de particule vor apărea. Din moment ce vor fi aproape un miliard de coliziuni pe secundă, rezultă că se va produce o cantitate enormă de date experimentale. Sisteme electronice performante vor selecta coliziunile interesante, respingându-le pe acelea care sunt neinteresante și înregistrând datele rămase. Chiar și în urma acestei selecții riguroase, volumul de date care va fi înregistrat de fiecare experiment va umple în fiecare an o stivă înaltă de 20 km de CD-ROM-uri.
La granița fizicii
Conceput în anii 1980, aprobat în anii 1990 și planificat să înceapă în 2007 (n.t. 2008, după ultimele estimări), LHC-ul este o învestiție uriașă și un proiect pe termen lung. În prima sa fază de funcționare, el va explora o vastă arie nouă din fizică și va ajuta la alegerea unei strategii de cercetare pentru viitor. Ce noi experimente va aduce viitorul ramâne de văzut, însă LHC-ul va rămâne cel puțin un deceniu experimentul unde se poate studia cel mai bine fizica particulelor. Mai mult, LHC-ul însuși ar putea să facă parte din viitorul peisaj al științei, căci el poate fi îmbunătățit pentru a produce mai multe coliziuni de energie mai înaltă.
Ceea rezultate va aduce LHC-ul nu se cunoaște încă, însă oricum, o întreagă lume de potențiale descoperiri ni se în timp ce încercăm să înțelegem structura fundamentală a Universului.
_______________
Mie mi se pare super interesant acest proiect,adica ganditi-va cate vom afla daca va reusi experientul..e la fel de important ca primul pas pe Luna.Desi exista consecinte ca pamantul sa nu mai exista daca experiemntu da gres,oricum..fizicienii au spus ca nu trebuie sa ne ingrijoram pentru ca au totul sub control.Sa speram ca nu se va inatmpal nimic grav si ca va reusi experimentul!
Pagina 1 din 1
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
Lun Dec 08, 2008 7:51 pm Scris de Zuzu
» Blaxy Girls(Info/Pareri)
Dum Noi 02, 2008 6:38 am Scris de |~ReFLuXy~|
» Seria a doua din VK ^^
Dum Noi 02, 2008 6:32 am Scris de |~ReFLuXy~|
» Mello vs Near
Dum Noi 02, 2008 6:30 am Scris de |~ReFLuXy~|
» Cu ce personaj din Bleach semanati?
Dum Noi 02, 2008 6:26 am Scris de |~ReFLuXy~|
» my art 4ever
Vin Oct 24, 2008 1:24 pm Scris de Amun
» hello :3
Vin Oct 24, 2008 1:19 pm Scris de Amun
» Vrajitoarea Mina
Mier Oct 22, 2008 10:44 am Scris de Topaz
» Miwako vs Yukari
Lun Oct 20, 2008 9:38 pm Scris de Topaz